Közeleg a nyár, örülök / sütök a napon! Bronz kontra egészség   


Legtöbben az év több mint felét azzal töltjük, hogy a nyárról, a tengerről, a tengerpartról, a forró homokról és az egzotikus ünnepekről álmodozunk. Alig várjuk, hogy keményen „dolgozzunk” azon a gyönyörű barnuláson, amely egészségesebbnek, tónusosabbnak, szexibbnek tűnik.

De mivel minden, amit élvezünk, káros, erkölcstelen vagy hizlaló, elárultam, hogy a bronz nem más, mint a bőr agressziója, egy kiterjedt elváltozás, amelyet kulturálisan kívánatosnak tartunk. A barnulás a bőr reakciója az ultraibolya sugarak agressziójára. A bőr felesleges melanin termelésével próbálja megvédeni magát a sugárzástól. Ráadásul a mai barnulás a holnapi leégés és több mint 20 éves rosszindulatú elváltozás lehet.

Még a „nap” sem az, ami volt…

Az elmúlt 15-20 évben drasztikusan megváltozott a kapcsolatunk a nappal. Egyrészt olyan kultúrában élünk, amely a réz, a cserzett bőrt a szépség, sőt az egészség szimbólumaként és mércéjeként értékeli. Nyelvünkben is vannak olyan kifejezések, mint az „egészséges ragyogás” (vagy az „egészséges ragyogás” – az angolul beszélő barátoknál).

Másrészt az orvosi vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a napsugárzásnak való kitettség jelentős kockázati tényező bizonyos bőrrákok megjelenésében. A hosszan tartó és védtelen napsugárzás semmiképpen sem előnyös számunkra, ahogyan azt a közelmúltig hitték. Számos dolog megváltozott a tudósok számára, hogy levonják ezt a következtetést.

Először is, most többet tudunk! Például ma már pontosan tudjuk, hogy az ultraibolya sugárzásnak való kitettség fontos módosítható kockázati tényező a bőrrák szempontjából. A napsugárzáshoz kapcsolódó három típusú bőrrák a bazális sejtes karcinóma, a pikkelyes sejtes karcinóma és a melanoma. Ezek közül a melanoma a legveszélyesebb, a halálozás fokozott kockázatával jár együtt.

Másodszor, az elmúlt évtizedekben nekünk, embereknek sikerült drasztikusan befolyásolnunk a bolygót. Tettünk egyik következménye az ózonréteg fokozatos megsemmisítése, súlyos következményekkel jár a környezetre és az emberi egészségre nézve. Az ózonréteg köztünk állt és a legtöbb káros sugárzás, amelyet a tűzgömb, amelyet napnak hívunk, nagylelkűen elküld nekünk. Igen, saját kezűleg tettük!

Bőrrák, a statisztika és a valóság között

A bőrrák jelenleg globálisan a legtöbbet diagnosztizált ráktípus – hívja fel az Egészségügyi Világszervezet figyelmét. A bőrrák előfordulása drámaian megnőtt az elmúlt években, csakúgy, mint a melanoma – a legagresszívebb bőrrák-típus – okozta halálozás. Évente két és három millió új, nem melanoma bőrrákos esetet diagnosztizálnak világszerte. Ezekhez hozzáadódik több mint 130 000 melanoma – a bőrrák, amely a halálozás legnagyobb kockázatával jár. A világon diagnosztizált rákos megbetegedések egyike így bőrrák.

Tudnunk kell azonban, hogy az életben a bőrrák kialakulásának kockázata nem mindenki számára azonos. Számos változótól függ, a bőrszíntől (a világos bőrűeknél fokozott a bőrrák kockázata), a család történetétől (genetika). A bőrrák-index legfrissebb kiadása – amelyet a derma.plus német orvosi platform kétévente jelentet meg – Románia a 37. helyet foglalja el (a statisztikában szereplő 62 ország közül) a bőrrákos megbetegedések kockázatának szempontjából. Ezt a kockázatot az átlagos UV-index, a lakók bőrszíne és a bőrrák átlagos előfordulása alapján számítják ki a többi országhoz viszonyítva.

Noha túl vagyunk a kockázati tényezők szerint számított rangsor felén, az algoritmus becslése szerint hazánkban évente több mint 1100 új melanoma-esetet diagnosztizálnak. A valóságban azonban senki sem tudja pontosan a melanoma eseteinek számát Romániában. Ennek oka, hogy nincs nemzeti nyilvántartás a melanomában szenvedő betegekről. A bőrrák előfordulása hazánkban csak egy becslés, egy szám, amelyet helyben nyert adatokból nyertek, országosan extrapolálva.

Így tapasztaltuk, hogy a krónikus, kumulatív expozíció a laphámsejtes karcinómához társul (ez a bőrrák típusa, amelyet általában a szabadban dolgozó és a nap nagy részét kint töltő embereknél diagnosztizálnak), míg az időszakos expozíció gyakrabban társul a bazális sejtekhez carcinoma. Másrészt azoknál az embereknél, akik idejük nagy részét bent (irodákban dolgoznak) töltik, de időszakosan, főleg nyáron vannak kitéve a napnak, fokozott a melanoma kockázata. 

Napsugárzás

A bőrrákok (melanoma és nem melanoma) csaknem 90% -a napsugárzásnak van kitéve – hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ennek a bekezdésnek a rövid összefoglalása az lehet, hogy „miért nem simogat a nap, hanem inkább pofon”. De azt fogod mondani, hogy túl drámai vagyok.

A nap infravörös (IR) és ultraibolya (UVR) sugárzást bocsát ki a légkörbe. Ez utóbbi, bár a fény látható spektruma alatt van, valódi veszélyt jelent a bőrre, a szemre és általában az egészségre. Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség növeli az összes bőrrák kockázatát – és ez a kockázat valós, nem hipotetikus!

És ez nem csak a rákról szól: nagyon kevesen tudjuk, hogy a tökéletes barnulás végén a ráncok, napfoltok, anyajegyek és általában a fotózás folyamata áll. Az ultraibolya sugárzás agressziója égési sérüléseket, szárazságot, gyengédséget, a bőr megvastagodását vagy elvékonyodását okozza (megváltoztatja annak textúráját), megváltoztatja a bőr megjelenését (a bőr ráncosodása – fotózás), szeplők, anyajegyek, pigmentfoltok, pigment megjelenését. nevi, rosacea.

Nem, a napsugarak esztétikai szempontból nem kedveznek nekünk, éppen ellenkezőleg! A következtetés egyszerű: a napvédelem elengedhetetlen a bőrrák megelőzésében, de az ultraibolya spektrumban a napsugárzás káros hatásával járó egyéb problémák is.