KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLÓ MÓDSZEREK

FIZIKÁLIS VIZSGÁLAT
A beteg megtekintése, tapintás, hallgatózás és kopogtatás útján való vizsgálata évszázadokra, évezredekre tekint vissza. Korlátlan számban ismételhető, a beteg számára kockázatot nem jelent, így a követés folyamán is kiemelt szereppel bír. Számos esetben, önmagában kórisméhez vezet. A néhány évtizede elérhető képalkotó vizsgálatok megjelenése mellett hajlamosak vagyunk jelentőségét alul értékelni, miközben még ma is joggal ezek a módszerek jelentik az orvosképzés alapját a belgyógyászat, kardiológia terén.

VÉRNYOMÁSMÉRÉS
A szívvel egy magasságban, a felkaron, néhány percnyi nyugalmi, ülő testhelyzetet követően mért vérnyomásérték az egyik legfontosabb szív- és érrendszeri betegségekre való kockázati tényező. A magas vérnyomás betegség népbetegség, szűrése és kezelése segít megelőzni az agyi ér katasztrófákat, a szívinfarktust, a pitvarfibrillációt. A megfelelő méretű mandzsettával történő, megbízható otthoni vérnyomás-ellenőrzés kívánatos és hasznos módja a kezelés ellenőrzésének, követésének.

EKG
A szív elektromos működését leképező eljárás már több mint 100 éves. A fizikális vizsgálatokon (kopogtatás, hallgatózás) túl már régóta ez a leggyakrabban végzett, korlátlan számban ismételhető, olcsó, a szív vizsgálatát célzó eljárás. Nemcsak a különböző ritmuszavarok, hanem a legtöbb strukturális szívbetegség is okoz EKG eltérést, hisz a szívizom, a billentyűk, a koszorúserek betegségei a szív elektromos működését is befolyásolják, és ez az, amit az EKG-val regisztrálhatunk. Az EKG sok esetben önmagában biztos kórisméhez segít minket, sokszor azonban további vizsgálatok szükségesek a betegség tisztázásához. Az EKG széles körben alkalmazott szűrővizsgálat, így kardiológiai szűrés, sportorvosi vizsgálat, munkaalkalmassági vizsgálatok része. Néhány perc alatt fájdalommentesen elvégezhető.

HOLTER MONITOROZÁS
A Holter monitor 24 órás, járóbetegként végezhető EKG monitorozás jelent. Az adatokat egy apró gép gyűjti, az adatok kiolvasása és az értékelés a készülék levétele után történik. Rövid ideig tartó szívdobogásérzés, eszméletvesztés, jövő-menő ritmuszavarok gyanúja esetén használjuk. A beteg számára megterhelést nem jelent, mindennapi életét élheti, de nem zuhanyozhat.

ABPM
A járóbetegként végezhető vérnyomás-monitorozás angol nyelvű rövidítése. Napi gyakorlatunkban 24 órás, nappal 15, éjjel 30 percenként egy kis hordozható készülék segítségével végzett vérnyomás-monitorozást jelent. Magasvérnyomás betegség gyanúja, követése esetén használjuk, a kezelés eredményessége is megítélhető így. Gyakran fed fel olyan napszaki, vagy alkalmi kiugrásokat, melyek az alkalmankénti méréssel nem derülnek ki.

SZÍVULTRAHANG
A koszorúserek közvetlen leképezésén kívül szinte minden kérdésre választ ad, ami a szív szerkezeti, funkcionális megítélésében fontos. Fontos szerepe van a vizsgálatot illetően nemcsak a szívultrahang gép minőségének, hanem a vizsgálatot végző orvos képzettségének is. Megmutatja a szív üregeinek méretét, a kamrák és az egész szív funkcióját, mérhetőek a falvastagságok, felderíthetőek a szívizom betegségei a cardiomyopátiák, láthatóak lesznek a billentyűbetegségek, valamint súlyosság szerint osztályozhatóak is. Ma a szívbillentyű műtétek javallatát a szívultrahang segítségével állítjuk fel. Korlátlan számban ismételhető, a beteg és orvosa számára kockázatot nem jelentő, átlagosan mintegy 20 perces vizsgálat.

TERHELÉSES EKG VIZSGÁLAT
Terhelés, a gyakorlatban futópados, vagy szobakerékpáros, egyre növekvő fizikai terhelés mellett készül EKG. A koszorúserek szűkületének gyanúja esetén végezzük el. Ilyenkor a szívizom fokozott oxigén igényét a szűkület miatt a koszorúserek vérellátása nem tudja biztosítani, így oxigénhiány alakul ki. Ez változást okoz a szív elektromos működésében, amit az EKG-val lehet kimutatni. A vizsgálat mintegy 20 percet vesz igénybe. A szövődmények igen ritkák, de előfordulnak, ezért a vizsgálat orvos jelenlétében, megfelelő technikai háttér mellett történik.

KOSZORÚÉRFESTÉS
Más néven szívkatéterezés. A koszorúserek, latinul a coronariák megítélésének legbiztosabb módszere. A szűkületek, elzáródások válnak láthatóvá. Szívinfarktus esetén a hirtelen elzáródott ér kimutatására, egy ülésben pedig annak megnyitására is lehetőség van. Az azonnal végzett érfestés és tágítás ma a szívinfarktus ellátásának legmodernebb és legtöbb hasznot hozó módszere. Angina pectoris esetén szintén megmutatja, van-e szükség tágításra vagy szívműtétre a gyógyszeres kezelésen túl. Ma már általában a csuklónál futó verőéren keresztül kerül felvezetésre a katéter. Ha ez nem lehetséges a lágyékhajlatban futó verőéren keresztül történik a vizsgálat. Kontrasztanyagot kap a beteg és kisdózisú sugárterhelés is éri.

KORONÁRIA CT
Szintén koszorúsereket mutatja meg. Kontrasztanyag adására is sor kerül, kis dózisban sugárterhelés is éri a beteget. Verőér szúrására nem kerül sor, tágításra egy ülésben nincs lehetőség, de tervezhetővé teszi az esetleg szükséges beavatkozásokat a koszorúsereken.

SZÍV MR
Az EKG-val és légzéssel összehangolt, különböző típusú vizsgálatok a más-más tulajdonságú szövetek és a szívizom megítélésével, a pontos méretek, falvastagságok meghatározásával, mozgásábrázolással, valamint az áramlásmérések által nyújt egyedülálló lehetőségeket. Szívkoszorúsér-betegségek esetén, veleszületett szívbetegségekben, szívizombetegségekben, szívdaganatokban van kiemelkedő szerepe. Sugárterhelés nincs, kontrasztanyagot a beteg nem mindig kap.

TERHELÉSES SZÍVIZOTÓP VIZSGÁLAT
Terheléses vagy gyógyszeres EKG vizsgálat során izotóp vénás beadására kerül sor. A beadott anyag szívizomban történő eloszlása, annak időbeni lezajlása jelzi, hogy az adott szívizomterület elhalt-e, él-e, szenved-e oxigén hiányban. Mindezekből a koszorúserek állapotára, az esetleges szűkületek mértékére, áramlást korlátozó voltára lehet következtetést levonni. A vizsgálat során kis dózisú sugárterhelés éri a beteget.

NYAKI VERŐÉR ULTRAHANG VIZSGÁLATA
Régebben főleg az agyat ellátó fő verőerek, a carotisok jelentős meszesedésének, szűkületének gyanúja estén végzett eljárás volt. Mivel azonban az érelmeszesedés a szervezet összes verőerét érinti, a jól vizsgálható nyaki erek állapotából, a meszes lerakódások jelenlétéből következtetni lehet az összes több verőér állapotára, így a vizsgálat segít az illető szív- és érrendszeri betegségekre való kockázatának felmérésében, a teendők meghatározásában.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

hu | en

Emineo Egészségügyi Szolgáltató Kft.
Rendelési idő: csütörtök, 16-20 óra

Cím: 1117 Budapest, Nádorliget u. 8/b.
Telefon: +36 20 330 8747

Semmelweis Egyetem,
III. Sz. Belgyógyászati Klinika

Cím: 1125 Budapest, Kútvölgyi út 4.


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió