Jóga – mi ez, miért tanácsos gyakorolni, előnyök


A jóga egy ősi gyakorlat, amely fizikai testhelyzeteket, légzési technikákat, pozitív gondolkodást, meditációt és relaxációt tartalmaz. Mindez a test, az elme és a környezet közötti harmónia kialakulásához vezet.

Az elmúlt években ez a gyakorlat egyre népszerűbb, mint mozgásforma olyan testhelyzetek ( pl. Erőjóga) révén, amelyek javítják a fizikai állapotot, miközben érzelmi nyugalmat és belső békét biztosítanak. Sok ember számára a jóga olyan, mint a béke oázisa a kaotikus és éber életben.

A jógának több mint 100 különböző formája létezik. Egyesek gyorsabbak és intenzívebbek, mások gyengédek és pihentetőek. A választott típustól függetlenül a jóga remek módja a test nyújtásának és megerősítésének, az elme koncentrálásának és ellazulásának. A szelíd mozgások miatt a jóga jó kezdet azok számára, akik egy ideje nem aktívak.

Előnyök

A jóga csökkenti a stresszt és a szorongást, implicit módon a stressz testre gyakorolt ​​fizikai hatásait. A relaxáció ösztönzésével a jóga csökkenti a stressz hormonok (kortizol) szintjét. A kapcsolódó előnyök közé tartozik a vérnyomás és a pulzus csökkentése, az emésztés javítása és az immunrendszer fellendítése.

A jóga tudatosságot és kontrollt hoz a légzésünkbe, lehetővé téve számunkra, hogy megfigyeljük, mikor érzelmeink befolyásolják légzésünket. Amikor lelassítjuk és elmélyítjük légzésünket, megnyugtatjuk az idegrendszert. A jóga megtaníthat minket arra, hogy tudatosan lélegezzünk, és lélegzetünkkel átvészeljük bizonyos testhelyzetek kihívását, valamint a mindennapi kihívásokat.

Fontos alapelv a jógában, hogy elfogadjuk a jelen pillanatot, arra összpontosítva, amit itt és most tapasztalunk megítélés nélkül. A jóga folyamatos gyakorlása növeli az éberséget mind az órában, mind a személyes élet egyéb területein. Így a jóga inkább holisztikus életmóddá válik, amely magában foglalja az egészséges táplálkozást, a tudatos döntéseket, a másokkal való kapcsolatok javítását és sok más pozitív változást is.

Helyreállító jóga. A helyreállító jóga arról szól, hogy üljön egy támogatott helyzetben, hogy a test oldja a feszültséget és az izgatottságot. Így megteremtjük azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a test természetes kinyitását és a szimpatikus idegrendszerből (harc vagy menekülés) a parasimpatikus idegrendszerbe (pihenés és emésztés) való elmozdulást. Könnyedén összekeverheti az alábbi helyreállításokat. Ha van ideje egy testtartásra, gyakorolja egyiküket. Töltsön el bátran a lehető legtöbb vagy kevesebb időt mindegyikben.

Támogatott hanyatt kötött szög póz

Ez a legnépszerűbb helyreállítási pozíció. Semleges hatása van a gerincre, ezt bárki könnyen gyakorolhatja. Általános nyugtató hatása mellett enyhítheti a gyomor-bélrendszeri stresszt vagy a menstruációs görcsöket. Nyugtatja a mentális izgatottságot és helyreállítja az energiákat.

  • Helyezzen egy jógatéglát függőlegesen a fejtartóhoz és ugyanarra a vonalra, 10-15 cm távolságra, a második jógatéglát vízszintesen helyezve.
  • Használjon jógapárnát a combok támogatásához.
  • Üljön a hátán, helyezze lapockáit a vízszintesen elhelyezett téglára, a fejét pedig a magas téglára. A további támogatás érdekében hozzáadhat egy másik jógapárnát a téglák fölé.

Amint a helyreállító jóga révén felszabadítjuk a mély feszültséget, megteremtjük a légzésünk szabad áramlásának feltételeit. Ez a fajta természetes légzés segíthet a relaxációs reakció megindításában. Amikor a lélegzet szabadon lehet a természetes hosszában és mélységében, segít üzeneteket küldeni az agynak arról, hogy nyugodt vagy, és elősegíti a paraszimpatikus reakciót a pihenésre és az emésztésre.

Hányféle, milyen izmok működnek az Ön számára, hol és hogyan gyakorolhatja – bármilyen kérdése van a jógával kapcsolatban, az alábbiakban megtalálja a választ. Mindent, hogy jobban felkészülhessen, mint valaha.

Indiában több mint 5000 éve ismert, a jóga a meditáción alapszik, mint az önismeret, az önkontroll, az együttérzés és a hála ápolásának útja. Mindezek a viselkedések az elme és a test közötti egyensúly kialakulásához vezetnek. A testtartások (ászanák) fizikai része csak egy a 8 ág közül, amelyek meghatározzák a jógát.

Hányféle jóga létezik?

Hatha a legismertebb. Ez a stílus a test és az elme összehangolására és megnyugtatására létrehozott testhelyzeteken (ászanákon) keresztüli fizikai gyakorlásra utal. A legtöbb jóga stílus a Hatha jógából származik, a legismertebbek: Ashtanga, Vinyasa, Power, Iyengar és Bikram.

  1. Az ashtanga ismétlődő testhelyzeteket foglal magában, légzési technikákkal kombinálva. Ennek a sorozatnak hat nehézségi foka van, a gyakorló képzettségétől függően.
  2. Vinyasa Ashtangából származik, és magában foglalja a bizonyos sorrendbe helyezett és a légzés ritmusában végrehajtott pozíciókat; minden lélegzetvétel testtartással jár.
  3. Az erőjóga dinamikusabb, intenzívebb tempóban gyakorolt ​​testtartásokat foglal magában.
  4. Az Iyengart úgy különböztetik meg, hogy olyan kiegészítőket használnak, mint a jóga blokkok, párnák, övek, székek, amelyek segítenek a test optimális beállításában.
  5. A Bikram 26 pozícióból álló sorozatot jelent, amelyet 40 ° C-ra melegített helyiségben gyakorolnak.

Milyen testterületeket dolgozol át a jóga pozíciókban?

Minden. A jóga pozíciók aktiválják a karokat, a hátat, a hasat, a feneket, a lábakat. De ne keverje össze a jógát a klasszikus csoportos fitneszórával. Egy jógaórán a verseny nem számít; megtanul koncentrálni arra, amit csinál, és hallgatni a testére.

Hol lehet jógázni?

Bárhol: otthon, egy olyan helyen, amely inspirál, jóga stúdiókban vagy fitneszközpontokban, egy jógaoktató gondos irányításával. A World Class-ban minden klubban megtalálhatók a jógaórák (általában Hatha, Asthanga és Vinyasa), W Charles de Gaulle-ban pedig egy speciális jóga sutdio és Daanasana foglalkozás vár rád.

Gyakorolhatják-e az egészségügyi problémák?

A jóga még javítja az egészséget, és egyes esetekben enyhíti a betegség tüneteit. A jóga cukorbetegségben, magas vérnyomásban, szívproblémákban szenvedők számára javallt. És ha ízületi gyulladásban szenved, a jóga segít fenntartani rugalmasságát és erejét anélkül, hogy nyomást gyakorolna az ízületeire.

A jóga ajánlott terhes nőknek?

Terhesség alatt a jóga segíthet a kikapcsolódásban és a fittségben. Csak el kell kerülnie azokat a helyzeteket, amelyekhez nagy gerincív szükséges, és nyomást gyakorol a csigolyákra, de ez minden bizonnyal megmondja a tanárának. Ha még nem gyakoroltad a jógát, és most, a terhesség alatt szeretnéd elkezdeni, a legjobb lenne, ha terhes nők jógaóráira járnál.